soplmed1 napisal/-a:In kako se ti je vijačnica obnesla v zadnjih treh sezonah? Bi morda kaj spremenil?
Ali lahko napišeš še naslednje podatke:
- premer, dolžina in debelina stene rebraste cevi, ki si jo uporabil
- ali ti voda vre okoli vijačnice in
- kolikšen je dvig temperature soka pri danem pretoku in temperaturi vode v kotlu
V naprej hvala za odgovor.
HMMMMM kakšna rebrasta cev neki, kakšen aluminij in baker, naredil sem že kar nekaj pasterizatorjev, dvojnih, to pomeni vsaj 12 metrov cevi fi 16x1; aisi 304 TIG, POKROVKA IZ INOXA 304, debeline 2mm, luknje narediš s kronsko žago za inox ustreznega fi -ja, zraven si kupiš še ustrezno olje za rezanje; imajo v INOX CENTRU V LJ; kotel mora biti vsaj 120 lit, še bolje 150lit ali 200li, kuri se na drva, sok gre na prosti pad iz višine povezan z gibljivo živilsko cevjo, to namestimo na pasterizator s smrekco in objemko, smrekco vijačimo v 1/2" inox ventil to pa nato v t kos inoks, del naravnost gre v pasterizator, del pravokotno pa zmontiramo pipo za odzračenje in priključek vode iz vodovoda za čiščenje pasterizatorja. Na pokrovki zmontiramo termometer(tipalo cca 200mm) za merjenje temperature ogrevalne vode, pa še en termometer na izhodu pasterizatorja v inox t kosu- jaz sem nabavil nove od INOLA IZ TOLMINA, bimetalne z inox izvedbo in inox tipalom vijačeni direkt v t kos brez tulke 100mm dolžine ( vsi ostali bimetalni termometra od prematlaka ptl s medeninastko tulko, ki sem jih kupil v INPOSU niso primerni za kvalitetno merjenje), na izhodupa imam še dve inox pipi od Evrostroja, ki sem jih zamenjal s 3/4" iz Eurogardna, ki se uvažajo in PRC in so za uporabo celo boljše kot naše slovenske. Že pred 10 leti smo naredili prvi pasterizator v bistvu posodobljeno kopijo keberčka, ki pa še vedno stopica na mestu z nepravimi vgrajenimi komponentami. Tako iz takega pasterizatorja pride na 10 do 12 sek liter segretega soka na cca 80C ( dve pipi so tudi zaradi možnosti polnjenja manjših steklenic), ki ga je potrebno čimprej ohladiti, po polnjenju se steklenica obrne navzdol, da se pasterizira še pokrovček, nato se steklenice hladijo v večjih kadeh v mlačni vodi ( nikakor ne mrzli vodi !!!!!), v poštev pridejo plastične gajbice v katere potopimo napolnjene steklenice, ki jih potem skupaj z gajbico ko se en del ohladijo prestavimo v drugo kad z bolj hladno vodo, priporočljivo je, da ima prva kad veliki izpust za odtekanje pretoplje vode in nato polnjenje hladne vode, ki se kaj kmalu ogreje. Seveda so velik problem ob polnjenju soka v steklenice pene ( teh se lahko delno znebimo, če damo v jabolčnik sok dovoljeno mejo askorbinske kisline ), drugače pa sem problem rešil s tem, da sem okrog kotla ( imam ga od AGROMEXA) naredil zaprti kanal v obliki polmeseca in vanj na enem koncu dal konec inox cevi za na katero namestimo gibljivo cev za izpust v posodo kjer te pene in sok ki steče prek steklenice skladiščimo in potem zavržemo. Toliko, to je vsa kunšt dobrega pasterizatorja, ne pa 3 litr v 2 minutah, ne filajte v plastiko največjo svinjarijo današnjega sveta; vedeti morate, da se mora sok hitro segreti do določene temperature ( 82 C - 5 sek DANA), v tem pasterizatorju ( v cevi tega pasterizatorja cca 13m je 1 lit tekočine) pa se segreje in natoči v cca 12 sek, potem pa se še v 12 sek iztoči, če smo hitri pri menjavi steklenice, če zaokrožimo cca 30 sek, potem pa se prisilno in kar zelo hitro hladi v vodi, tako da je sok kar "hitro za pitje na poizkušino", da vidimo, kaj smo naredili. Pakiranje v cisterne ne pride v poštev, še manj segrevanje pod njimi za 4h in proizvajanje "kompota", ker se okus soka, pa naj kdo reče kaj hoče močno spremeni, jasno je, da se spremeni tudi z vsakršnim segrevanjem, škoda pa je sok pregrevati in s tem uničevati še tisto malo, kar je v njem ostalo po stiskanju. Lp B.K.